Svenska spel vill höja vinsterna

Den svenska spelmarknaden växer. Samtidigt är den statliga aktören Svenska spel inte nöjd med hur ökningen fördelar sig mellan olika aktörer. För att kunna möta konkurrensen vill man nu höja priserna.

Enligt siffror från Lotteriinspektionen, som man kan läsa om här, ökade den svenska spelmarknaden med fem procent under perioden januari till september 2016, jämfört med samma period under föregående år. De som ökade mest var aktörerna som inte hade tillstånd att arrangera spel i Sverige. Deras omsättning ökade med 16 %. ATG ökade med fem procent, och Svenska Postkodsföreningen med åtta procent. Den största aktören på den svenska spelmarknaden är alltjämt Svenska spel, som dock inte kunde notera någon ökning under perioden, utan ligger kvar på samma nivå som innan.

Nya spel och vinster

Kuponger från Svenska spelKanske är det därför som Svenska spel nu uppvaktar regeringen för att få tillstånd att betala ut högre vinster på sina spel. På nummerspel som Lotto, Keno och Viking Lotto vill man höja maxvinsterna från 40 till 50 procent. Bolaget vill även kunna satsa på nya spelformer, och få möjlighet att betala ut vinster på annat sätt än i form av pengar, enligt Sveriges Radio. Ett exempel på nya spelformer är betting på e-sport, alltså tävlingar i tv- eller dataspel som Starcraft och Counterstrike. Ett annat exempel är fantasy sports, alltså där man sätter samman ett lag av verkliga fotbollsspelare och får poäng efter hur dessa presterar i sina vanliga lag. Alternativa vinster skulle kunna vara resor eller mobiltelefoner.

Det återstår att se vad Svenska spels förfrågan landar i. Lotteriinspektionen och Folkhälsomyndigheten, som är remissinstanser i dessa frågor, har yttrat sig positivt om en höjning av vinsterna, men är mer skeptiska till vadhållning på e-sport. Många utländska spelbolag erbjuder idag detta, och det finns flera sajter som jämför olika spelbolag på området.