Nytt bolag för spel på hästar

ATG får konkurrens av en av svensk travsports största profiler. Rune Andersson startar ett spelbolag på Malta, med den uttalade målsättningen att kunna ge mer pengar tillbaka till svensk hästsport.

Rune Andersson från Kyrkhult i Blekinge är välkänd inom svensk industri, och i travvärlden. Hans företag Mellby Gård AB sysslade ursprungligen med lantbruk och hästverksamhet, men har under de 30 år som förflutit sedan grundandet expanderat till en internationell industrikoncern, som äger bl.a. Svanströms och Smart Eyes. Andersson är också en hängiven travspelare, som har spelat varje vecka sedan 1986. Han har dock länge varit negativ till att 35 av nettointäkterna från svensk travsport går direkt till staten.Travkusk i sulky

För att göra något åt detta lanserade han först idén att Svensk Travsport, som äger ATG, skulle starta ett eget spelbolag på Malta. När han inte fick gehör för denna idé hos travsportens ägare gick han vidare på egen hand, skriver ATL. Ett nytt spelbolag, döpt till Legolas efter en av de mest kända svenska travhästarna, kommer om allt går vägen att starta sin verksamhet under 2017.

Spelbolag betalar en procent i skatt på Malta, vilket enligt Andersson gör att det finns stora möjligheter att ge pengar tillbaka till travsporten i Sverige. Frågan är dock om svensk Travsport kommer att acceptera pengarna. I väntan på att den svenska utredningen om spelmonopolets framtid presenteras vill man inte stöta sig med staten, skriver Jesper Mothander i en analys i Dagens Industri. Om utredningen resulterar i vad de flesta tror, alltså att man inför ett licenssystem mot en skattesats på ungefär 20 % för de som vill operera lagligt i Sverige, kommer man dock att vara tacksam för pengarna. Därför är travsportens företrädare så kluvna.

De som vill kunna spela på hästar är däremot bara att gratulera. Troligen kommer Legolas att kunna locka med högre vinster än ATG.